Odak Kimya’nın hem kuruluşu hem de X-Rite ile ortaklığının 25. yılının da kutlandığı 9-10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen etkinliklerde; Boya & Plastik, Tekstil, Otomotiv, Kağıt ve Baskı & Ambalaj sektörlerine yönelik X-Rite Pantone, IM Group, SDL Atlas, IGT ve Just Normlicht firmalarının uluslararası düzeydeki 14 sektör profesyoneli ilk kez bir araya gelerek en güncel gelişmeleri katılımcılarla paylaştı.
Odak Kimya Genel Müdürü Ayla Çuhadaroğlu:
“25 yıldır misyonumuz, Türk sanayicisini yüksek teknoloji ürünleriyle buluşturmak”
Etkinliklerin açılış konuşmasını yapan Ayla Çuhadaroğlu, “25 yıldır rengin olduğu her yerde var olduk. İlk yıllarda endüstriyel olarak tanımladığımız boya ve plastik sektörüne yönelik çalışmalar yapıyorduk.
Bunu takip eden yıllarda ise her sene bir sektör eklenecek şekilde ürün yelpazemiz genişledi. Bugün boya, plastik, otomotiv, tekstil, baskı ve ambalaj olmak üzere tüm sektörlere hitap eder duruma geldik. Ayrıca bunların etrafına, yıllar içinde tamamlayıcı ürünler ekleyerek sektörde baştan sona kadar çözüm sunan tedarikçi olma yolunda bir kimliğe büründük.
1998’de çıktığımız bu yoldaki misyonumuzu, Türk sanayicisini yüksek teknoloji ürünleriyle buluşturmak ve renk mükemmelliğine dayalı uygulamalarda ürün tedarikçisi değil, çözüm tedarikçisi olmak olarak belirlemiştik. Güçlü iş birliklerimizle global bir marka olma yolunda bu hedefimize emin adımlarla yürüyoruz,” dedi.
“25 yıllık yolculuğumuzda, sektörün teknik çözümleri iş akışına dahil etme hızının artıyor olmasına, bu çözümlere adaptasyonun rekabet gücünü arttırmasının fark edilmesine, dijitalleşme sürecine hızı uyuma şahitlik etmekten dolayı gururluyuz. Sektörümüzde bir nebze fark yaratabildiysek bunun mimarı donanımlı ekibimiz,” dedi.
İnovasyon Günleri etkinliklerinin, Odak Kimya bilgi paylaşımlarının bir markası haline geldiğini belirten Çuhadaroğlu, “İlk seminerimizi 2000 yılında gerçekleştirmiştik. 2013 yılına kadar etkinliklerimiz devam etti. 2013 yılında X-Rite firmasının ortaklığıyla gerçekleşen bu etkinliklerimize Innovation Day adını verdik. O günden itibaren Innovation Day, bilgi paylaşımı etkinliklerimizin markası haline geldi,” dedi.
14 konuşmacı 3 gün boyunca sektörlerin geleceğine ışık tuttu
Boya – Plastik, Tekstil ve Baskı – Ambalaj sektörlerine yönelik, dünyanın önde gelen markalarından oluşan uluslararası düzeydeki 14 sektör profesyoneli üç gün süren İnovasyon Günleri’nde bu sektörlere ilişkin son gelişmeleri katılımcılarla paylaştı.
X-Rite Pantone ile tasarımdan üretime tüm aşamalarda, yeni nesil masaüstü, portatif ve temassız cihazlar, kalite kontrol ve formülasyon yazılımları, InLine renk ölçümleri ve PANTONE ile birlikte dijital renk çözümleri sunulurken, marka sahibi -tedarik zinciri renk yönetim programları tekstil ve baskı-ambalaj sektörleri için ayrı bir konu olarak işlendi.
IM GROUP bünyesindeki IEC+’ın patentli ve inovatif üretim makinaları ve sunduğu tüm hizmetler ile birlikte INKMAKER, Vale-Tech ve REXSON’un dispensing sistemleri, TECHNOPAILS’in dolum sistemleri konusundaki çözümleri sunuldu.
SDL ATLAS’ın yüksek performanslı inovatif test cihazları ve kaliteli test sarf malzemeleri ile kalite kontrol süreci ve optimum proses yönetimi destekleyen çözümler sunuldu.
JUST NORMLICHT ile LED aydınlatma teknolojilerine geçiş ve çözümleri katılımcılarla paylaşıldı.
IGT Testing Systems, kağıt basılabilirlik test metotları ve mürekkep baskı prosesi prova cihazları konusundaki çözümler katılımcılara anlatıldı.
Pantone Global Satış Başkan Yardımcısı Francesco Tomasello:
Tasarımda renk adına ilk düşünülen partner olduklarını belirten Francesco Tomasello, “İnsanlar, renk dendiğinde Pantone’dan bahseder. Trend bizden geliyor. Pantone renk kartelaları tasarımcıların ilham kaynağı olarak oluşturulmuştur ve ürün renginin belirlendiği ilk tasarım aşamasıdır. Baskı, ambalaj, tekstil, ev dekorasyonu gibi pek çok alanda Pantone ürünleri, artık renk iletişiminin başlangıç noktasıdır.”
X-Rite Pantone CP&M, EMEA Satış Direktörü Felix Schmollgruber, fiziki standart kullanıldığında günlük renk iletişim prosesinde yaşanan aksaklıklardan bahsetti. Tedarik zincirinde, tedarikçilerin toleranslar içerisinde üretim yapmalarına rağmen, fiziksel standart kullanımının tedarik zinciri renk tutarlılığında hedefe ulaşmayı nasıl engellediğini anlattı. Tedarik zincirinde dijital iş akışı ve bu prosesin doğru işleyişi için cihazların kondisyonlarını kontrol eden Netprofiler çözümünden bahsederken, tüm bu teknik açıklamaları hikaye formunda, çok basitleştirerek anlattı.
X-Rite Pantone Satış Müdürü (CP&M, EE/MEA) Sandor Tatrai:
“Dünyada 12 erkekten biri, kadınlarda ise 250 kişiden biri renkleri farklı görüyor” diyerek renklerin önemli olduğu her sektöre çözüm sunabilen bir firma olmanın, X-Rite ‘ı farklı kıldığını,” ifade etti.
X-Rite Inline Uluslararası Satış Müdürü Ulrich Sommerfeld, Inline renk ölçüm teknolojisi sayesinde proses kontrolü sağlanıp bütünsel bir kalite kontrol ile kalite ve verimliliğin arttığını söyledi.
İnovasyon Günü’nde yapılan sunumlarda konuşan X-RITE Satış MüdürüP&P EMEA Martin Hill; X-Rite’ın 2012 yılında üretilen Exact1 adlı ürününün 800’ü Türkiye’de olmak üzere 46 bin tane satıldığından söz ederek, yeni nesil Exact 2 modelinin akıllı ekrana sahip olup, istenen hedefe en kısa sürede varılmasını sağladığını ve performans ile verimliliğin yeni hali olduğunu söyledi.
İnovasyon Günü’ndeki sunumlardan biri de X-Rite Global Stratejik Satış Müdürü Pieter Mulder’a aitti. Tedarikçilerin dünyanın her yerine yayıldığını söyleyen Mulder, markaların renk tutarlılığını sağlamak için kendilerine geldiğini vurguladı. Dijital renk akışına da değinen Mulder; “Dijital renk akışı markaların ürünlerinin raftaki renk tutarlılığı için önemli bir nokta. Eğer dijital akışı izliyorsanız, pazara giriş ve renk spesifikasyon ve onay süreniz düşer. Biz, dünyada aynı proseslerin uygulanmasını hedeflemek zorundayız,” dedi.
X-Rite Ön-Satış Çözüm Müdürü Rafiq Mulla ise yaptığı konuşmasında, bütün ışık kaynaklarının olduğu gibi, bütün insanların ve bütün materyallerin farklı ve değişken olduğunu, ama renk konusunda herkesin hemfikir olmasının bu değişkenlerle mümkün olmadığınız aktardı. Mulla, bunu gerçekleştirmek için ise doğru araçların kullanılması gerektiğini, Pantone Live’ın dijital ve ulaşılabilir referans renkler ile dijital iş akışında sağladığı faydalardan bahsetti.
Etkinlikte sunum yapan bir diğer isim IM Group Asya Bölgesi Satış Müdürü Andrea Villa, “Dispensing sistemleri, belli bir şeyi tutarlı bir şekilde üretmek zorunda olduğunuz her alanda kullanılıyor. Dispensing sistemleri olmazsa bunları manuel üretmeniz gerekebilir. Baskı işini sıfır atıkla bitiremezsiniz ama dispensing sisteminiz varsa, istediğiniz reçeteyi, istediğiniz zamanda ve istediğiniz miktarda üreterek, artık mürekkeplerinizi sisteme geri kazanabilirsiniz,” dedi.
IGT Ulusal Satış Müdürü Eric Jan Verweij, baskı proseslerinin mürekkep mutfağında simülasyonu ile, renk reçetesinin baskı makinesi transfer miktarına göre oluşturularak baskı makinesi duruşlarını azalttığını aktardı. IGT Test Sistemleri’nin kağıt basılabilirlik testleri ile kağıt üretiminde kaliteyi artırmaya ve maliyetten tasarruf etmeye katkı sağladığını da aktardı.
Etkinlikte floresan lambaların yasaklanması hakkında sunumunu gerçekleştiren Just Normlicht İthalat, Pazarlama ve Satış Direktörü Abdel H. Naji, aydınlatma teknolojisinde büyük bir değişimin gerçekleştiğinden ve bunun standartlaşmış aydınlatmayı da etkilediğinden bahsetti. Naji, “Floresan ışık kaynaklarında yaklaşan kısıtlamalar ile LED teknolojisine geçişin gerekliliğini ve getireceği avantajları anlattı.