KAĞIT VE KARTON FİYATLARI YÜKSELDİ
Kağıt sektöründe yaşanan gelişmeleri değerlendiren Sekamsan Kağıt Genel Müdür Yardımcısı Melih Cem Erdoğan, “Sektörümüz özelinde bu süreci ele aldığımızda; her türlü ihtiyacın paket servis teslimatlarla gerçekleşmesiyle, ambalaj ve kağıt&karton tüketimi, bir sıçrama yaşadı. Sektörde mevcut makine ve kağıt ve karton işleme kapasitesi, bu sıçramada sektörümüze fırsatları değerlendirme şansı sundu. Diğer yandan üretim ve tedarik zincirinin bozulmuş olması ise tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sektörümüzü olumsuz etkiledi. Azalan ve uzayan üretim ve tedarik süreçleri, yükselen talep ve tüketim ile birleşerek yarı mamul olan kâğıdın ve kartonun da fiyatlarının yükselmesine sebep oldu. Buna bir de Çin ve ABD arasında yaşanan ticaret savaşı ve konteyner krizi eklendiğinde, navlun bedellerinin tarihi zirveleri görmesiyle, gelmiş geçmiş tüm zamanların en yüksek bedelli üretim ve tedariklerini gerçekleştirmek durumunda kalındı. Sektörümüzün tüm paydaşları, üretici, yükleyici, armatör, liman işletmeleri, tedarikçi, ambalaj üreticileri ve fabrikalar, yüksek talep paket servis yapan işletmeler ve hatta kitap basan yayın evleri bu süreçte enflasyon ve kur artışlarının da etkisi ile reel olmayan karlılıklar nedeni ile önemli miktarlarda vergi ile karşılaştılar. Bu durumun süreceği beklentisi; ülkemiz özelinde yükselen kur ve enflasyon ile birleşince; sanayici ve iş insanlarımız kendilerini korumak ve tedarikte sorun yaşamamak için stoklu çalışmak gereği duydu. Bu da ayrıca bir talep artışına yol açtı” dedi.
AVRUPALI ÜRETİCİLERİ HAVLU ATMA NOKTASINA GELDİ
Erdoğan, Rus-Ukrayna savaşının da bu sürecin uzamasına neden olduğunu belirterek Rusya’nın bu dönemde Avrupa’nın ambargosuna doğalgaz tedariki ve hammadde ürünleri ile cevap verdiğini söyledi. Bu durumun hesapları alt üst ettiğine değinen Erdoğan şunları kaydetti: “Üretim için gerekli doğalgaz tedarikinin aksaması ya da yüksek bedeller ile temin edilmesi, Avrupa kıtasını rekabet gücünü kaybetme ve hatta üretimlerini durdurma, fabrikalarını kapatma noktasına getirdi. Bu süreçte savaş korkusu ve yükselen enflasyon ile Avrupa’da tüketim de azaldı ve bu bizim ihracat rakamlarımıza olumsuz yansıdı. Salgın sürecinde yüksek karlı pazarlara odaklanan ve tüm uyarı ve eleştirilerimize rağmen Türkiye’ye tedariki azaltan Avrupalı üretici; adeta havlu attı ve pazarı Uzak Doğulu üretici ve tedarikçilere bıraktı. Şahsen 3 yılımı geçirdiğim, kültürlerini iyi tanıdığım başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere Uzak Doğu; Hindistan, Kuzey Kore, Endonezya gibi ülkelerin üretici ve tedarikçileri, tüm uyarılarımıza ve eleştirilerimize rağmen bu fırsatı fazlasıyla iyi değerlendirmekten geri durmadılar. Günü maksimum karla kapatmanın telaşı içinde oldular. Yılın ikinci yarısından itibaren öyle ya da böyle Avrupa kıtası doğalgazlarını stokladı. Enerji maliyetlerini kısa vadede sabit hale getirdi. Halen tam olarak olmasa da kısa vade öngörülerin oluşmasıyla masaya yeniden oturmaya çalışıyor.”
ZARAR ETME PAHASINA DA OLSA ORTAKLARIMIZIN YANINDA OLDUK
Melih Cem Erdoğan, bu dönemde Sekamsan olarak iş ortaklarına destek olmaya devam ettiklerini bildirdi. Erdoğan, “Sekamsan Kağıt&Karton olarak, fiyatların yükseliş sürecinde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen partnerlik ilişkisinde olduğumuz iş ortaklarımızın; 40 yıldır olduğu gibi, yanında olmaya devam ettik. 4 bölgedeki depo satış ve lojistik merkezlerimizin kapılarını sonuna kadar açtık. Birlikte yol yürüdüğümüz iş ortaklarımızın taleplerini eksiksiz karşılayarak bu süreçten kazançlı çıkmalarını sağladık. 2022 yılının 2. yarısına geldiğimizde; her çıkışın bir inişi olacağı gerçeği beklentilerimiz dâhilindeydi. 3-4 sene boyunca bahsi geçen nedenler ile gerçekleşen yüksek bedelli üretim ve tedarikler; salgının ve beraberinde getirdiği üretim tedarik sorunlarına ilaveten konteyner krizinin de sona ermesi, Avrupa’daki savaşın kontrollü bir hal alması ve durgunluk senaryolarıyla özellikle 2. yarıdan itibaren tam tersi bir süreçle hızlı bir düşüş yaşattı. Yaşanan yükseliş, çok kısa bir sürede hızlı bir düşüşle eldeki yüksek maliyetli stoklar sebebiyle tüm sektör paydaşlarımıza olumsuz yansıdı. Bu süreçte iş ortaklarımızın, gerekirse zarar etme pahasına da olsa ihtiyaçları kadar ürün almalarını tavsiye ederek yanında olduk. Böylece; bugüne kadar kazanan tarafta olmalarına destek verdiğimiz iş ortaklarımızın, yüksek maliyetli ürün stoklarıyla terste kalmamalarına ve kaybeden tarafta olmamalarına vesile olduk” ifadelerini kullandı.
Ertelenen yatırımların devreye girmesi piyasalara hareket getirir
Yaşanan 7 Şubat deprem felaketi sebebiyle bölgede üretimin durma noktasına geldiğini ifade eden Erdoğan, “Seçim sonrası ertelenen yatırımların devreye girmesi piyasalara hareket getirir. Tüketim halen daha belirli bir seviyede devam etse de, istenilen düzeyde değil. Diğer yandan selüloz, enerji, lojistik maliyetleri, Avrupa ve ABD başta olmak üzere tüketimin durgunlukta olmasının da etkisiyle fiyatlar belirli bir noktaya geldi. Yatay seyirde ya da küçük aşağı yönlü düzeltmelerle yoluna devam ediyor. Yaklaşık 1,5 milyarlık nüfusu ile bir üretim devi olduğu gibi tüketim devi de olan Çin pazarının salgın sonrası açılması, tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz için de hayırlı bir gelişme olacaktır. Bu etki yavaş yavaş hissedilmeye başlamıştır” ifadelerini kullandı.
Firmaların dövize erişiminin de zorlaştığına dikkat çeken Erdoğan, şöyle devam etti: “Mevcut halde sürdürülebilir olmayan döviz politikası tüm sanayici ve iş insanları için sorun teşkil etmekte ve giderek bu sorun büyümektedir. Dövize ulaşmak giderek zorlaşmış; merkez bankası, kamu bankası, özel banka, kapalı çarşı gibi farklı farklı kurlar oluşmuştur. Şimdilik bu bedele katlanılıyor olsa da kısa vadede ciddi riskler içeren bu durumun sektörümüze yansıması kaçınılmaz olacaktır. Yılın 2. yarısı ve özellikle son çeyrek için önemli bir potansiyel gözükmektedir.”
Yeni rota Çin ve Endonezya
Sekamsan Kağıt Genel Müdür Yardımcısı Melih Cem Erdoğan Mayıs ayında Almanya Duesseldorf’ta düzenlenen interpack fuarına katıldıklarını belirterek, “Haziran ayında İsveç Holmen fabrikasının davetiyle bu ülkeye gittik. Yine haziranda TİM organizatörlüğünde Orta Doğu’ya ziyaretler gerçekleştirdik. Uzun süredir kapıları kapalı olan, pandemiden hemen önce döndüğüm Çin ve Endonezya’ya gitmeyi planlıyorum. Geçtiğimiz süreçte nelerin yaşandığını, değişim ve gelişmeleri yerinde görerek sektöre kazandırabileceğimiz fırsatları yakalayıp değerlendirmeye çalışacağız” dedi
Global Denetime Tabi Sektörün Nadir Tedarikçisi…
“40 yıldır edindiği bilgi ve birikimi pratikte uygulayan SEKAMSAN KÂĞIT&KARTON; İş sağlığı güvenliği sistemi(ISO 45001), Çevre yönetim sistemi(ISO14001) ve Kalite yönetim sistemi(ISO9001) belgelerini alarak söz konusu becerilerini tescillemiştir. SEKAMSAN; Fransız Ecovadis CSR(Kurumsal Sosyal Sorumluluk) denetim ve değerlendirme kuruluşu ile yapılan anlaşma ile çevre, çalışan ve insan hakları, etik ve sürdürülebilir satın alma olmak üzere 4 ana başlıktaki konularda gerekli standartları sağladığının teyidini aldı. Bunlara ilave olarak orman ürünleri ile ilgili üretim ve satış yapan firmaların; Orman Yönetim Konseyi’nin belirlediği standartlara uygun olarak üretildiğini gösteren FSC belgesini almak sureti ile iş ortaklarına FSC’li ürün de tedarik etmektedir.”