Teknoloji ve iş dünyasının son yıllarda yakından ilgilendiği, medyanın ilgisinin ise son yıllarda düştüğü metaverse kavramı, gerçek hayatta ve son kullanıcıda karşılık buldu. Güncel bir araştırma, 5 kişiden üçünün metaverse kavramının sosyal hayatını şekillendirdiğini, 2 kişiden birinin ise iş hayatını olumlu etkilediğini söylediğini gösterdi.
Mobil teknolojilerin gelişmesi ve giyilebilir cihazların yaygınlaşmasıyla metaverse, artırılmış gerçeklik, Web3 gibi kavramların hayal olmaktan çıkarak gerçeğe daha da yaklaştığını vurgulayan Verse İstanbul Kurucusu, CEO’su ve Metaverse Standartları Forumu Asil Üyesi Mehmet Acar, “Özellikle Apple’ın da Vision Pro ürünüyle karma gerçeklik gözlüğü pazarına girmesi bu geçişi daha da hızlandıracak. Son kullanıcı odağında, daha sürükleyici deneyimlerle çalışmaya, üretmeye, sosyalleşmeye olanak tanıyan bu teknolojiler, metaverse’ü ve Web3’ü bugün kullandığımız internetin yeni sürümüne dönüştürecek” dedi.
Şirketlerin %65’inde metaverse, çalışma hayatını kolaylaştıracak
McKinsey tarafından yürütülen bir araştırmaya göre iyimser senaryoda 2030’a kadar 5 trilyon dolar değer üretmesi beklenen metaverse teknolojisine ilişkin bir Capgemini raporu da, organizasyonların %65’inin, çalışanlarının sürükleyici teknolojilerin işlerini daha iyi yapmasını beklediğini söylediğini ortaya koydu. Metaverse’ün ve bu kavramla ilişkilenen Web3’ün işbirliğine ve birlikte çalışabilirliğe dayalı teknolojiler olduğuna dikkat çeken Mehmet Acar, “Bu teknolojilerin çalışma arkadaşları arasında işbirliğini iyileştireceğini ve operasyonel verimliliği artıracağını öngörmek mümkün. Bu da işletmeler için maliyet tasarrufu anlamına geliyor” dedi.
Metaverse Standards Forum’un asil üyelerinden biri
Dünyaca ünlü şirketlerin Web3’e, metaverse’e çoktan yatırım yapmaya başladığının söyleyen Mehmet Acar, “Benim de asil üyelerinden biri olduğum ve kurucu üyeleri arasında Meta, Microsoft, Huawei, NVIDIA, Epic Games, Unity ve Adobe gibi önde gelen teknoloji şirketlerinin yer aldığı Metaverse Standards Forum, tıpkı bugün world-wide-web’in dünyayı birbirine bağladığı gibi, metaverse’ün de yakın gelecekte dünyayı sürükleyici deneyimlerde buluşturacak ortak bir teknoloji olduğunu kanıtlıyor” ifadelerini kullandı.
“Web3 dönüşümü için doğru iş ortağı şart”
Web1’den Web2’ye geçişte, dijital dönüşümü konuşmaya başladığımız ilk dönemde her işletmenin dijital kanallarda var olmak için çaba sarf ettiğini, bu çabaların küresel salgınla hızlandığını hatırlatan Mehmet Acar, “Yine benzer bir geçişin eşiğindeyiz. Bugün nasıl her işletmenin internet sitesi varsa, Web3 ve metaverse’ün tabana tamamen yayıldığı bir dönemde de her şirketin özelleştirilmiş meta evrenleri olacak. Web2’yi yaşarken Web3’e ilişkin hazırlıklarını doğru yapan şirketler, bu geçişten başarıyla çıkacak. Elbette bunu yaparken her ölçekten şirketin doğru teknoloji iş ortağına sahip olması gerekiyor. Vizyonu geniş, küresel yenilikleri takip eden, internetin tarihsel sürecini deneyimlemiş bir iş ortağı, eğitim, iş sağlığı ve güvenliği, iletişim, satış, pazarlama, ürün geliştirme gibi pek çok alanda işletmelere doğru Web3 dönüşümü yolculuğunu yaşatabilir” diye konuştu.
“Metaverse ve iş başarısı arasında köprü kuruyoruz”
Metaverse ve Web3’ün “dijital arsa satışı”, “oyun” gibi daha görünen yüzüyle kavrandığını ve Türkiye’de böyle konuşulduğunu kaydeden Verse İstanbul Kurucusu, CEO’su ve Metaverse Standartları Forumu Asil Üyesi Mehmet Acar, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Sanal gerçeklik projeleri üreten, artırılmış gerçeklik çözümleri sunan, metaverse ve bağlı teknolojiler hakkında danışmanlık veren Verse İstanbul olarak vizyonumuzu ‘işletmelerin dijital dünyanın yeni fırsatlarını keşfetmesine ve bunları en verimli şekilde kullanmasına yardımcı olmak’ ifadeleriyle özetliyoruz. Dijital dünyada yeni bir döneme adım attığımızın bilinciyle, işletmelerin yapay zeka, artırılmış gerçeklik, sanal gerçeklik, karma gerçeklik, akıllı kontratlar ve metaverse teknolojileriyle arasındaki bağı güçlendiriyor; metaverse ve iş başarısı arasında köprü kuruyoruz.”