KPMG ve Microsoft, kritik bir dizi alanda profesyonel hizmetleri yeniden şekillendirecek küresel ilişkilerini genişlettiklerini duyurdu. Bu alanlar içerisinde iş gücü modernizasyonu ve güvenli geliştirmelerin yanı sıra müşteriler, sektörler ve daha geniş anlamda toplum için yapay Zekâ (AI) çözümlerinin kullanımı gibi alanlar bulunuyor.
İki küresel kuruluş arasındaki sektöre liderlik edecek bu iş birliği, KPMG’nin önümüzdeki 5 yıl içinde Microsoft bulut ve yapay zekâ hizmetlerinde milyarlarca dolarlık taahhüdünü içeriyor. Bu da KPMG için 12 milyar doların üzerinde potansiyel ek büyüme fırsatının ortaya çıkmasına yardımcı olacak. Genişletilmiş ittifak, KPMG müşteri ilişkilerini geliştirecek ve çalışan deneyimini sorumlu, güvenilir ve emniyetli bir şekilde güçlendirecek.
Microsoft bulut ve Azure OpenAI Service özellikleri, 265 bin kişilik KPMG küresel iş gücünün yaratıcılıklarını ortaya çıkarmalarını, daha hızlı analiz yapmalarını ve stratejik tavsiyelere daha fazla zaman ayırmalarını sağlayacak. Bu, KPMG ve Microsoft’un 2 bin 500’den fazla ortak müşterisi de dâhil olmak üzere müşterilerin hızla gelişen yapay zekâ ortamına uyum sağlamalarına ve en büyük iş zorluklarını çözmelerine yardımcı olurken onları geleceğin iş dünyasında başarı için konumlandırmalarını da sağlayacak.
Microsoft 365 Copilot ve Azure OpenAI Service için erken erişim ortağı olan KPMG profesyonelleri, küresel organizasyondaki belirli iş gruplarıyla bu teknolojilerin pilot uygulamalarını gerçekleştirecek ve müşteri etkileşimlerini güçlendirmek ve dijital çözüm geliştirmeyi hızlandırmak için bu araçların artan yeteneklerini deneyimleri, bilgileri ve sektör uzmanlıklarıyla bir araya getirecek.
KPMG International Küresel Başkanı ve CEO’su Bill Thomas iş birlikleri ile ilgili şunları söyledi: “Microsoft ile yenilenen ve güçlenen ilişkimiz, çalışanlarımız ve müşterilerimiz için heyecan verici bir an. Bu iş birliği çalışanlarımızın zorlukların üstesinden gelmek ve müşterilere en iyi tavsiyeleri sunmak için her zaman doğru uzmanlığa, becerilere ve araçlara sahip olmasını sağlayarak çok disiplinli modelimizin gücünden yararlanmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca KPMG’nin çalışmak için ilginç ve heyecan verici bir yer olmaya devam eden daha çevik ve dirençli bir işletme olmasına da katkıda bulunacaktır. Küresel ittifakımızın genişlemesi, bir dizi ortak temel değeri paylaşan, en son bulut ve yapay zekâ teknolojilerini sorumlu bir şekilde kullanmak için birlikte çalışan dünya standartlarında iki kuruluşun birleşik gücüne dayanmaktadır. KPMG olarak geleceği kucaklıyor ve yapay zekânın çalışanlarımız, müşterilerimiz ve toplum için daha iyi bir gelecek inşa edecek şekilde sürdürülebilir büyümenin kilidini açmanın anahtarı olduğuna inanıyoruz.”
KPMG Türkiye Ülke Başkanı Murat Alsan ise iş birliği ile ilgili, “KPMG olarak, Microsoft ile genişlettiğimiz iş birliği anlaşmamızla müşterilerimizin dijital dönüşümlerini hızlandırmak için ileri teknolojiler ve yapay zeka konularında çalışacak olmanın heyecanını yaşıyoruz. Bu anlaşma hem mesleğimizi yeniden şekillendirmeye hem de daha dayanıklı, çevik ve sürdürülebilir bir yol çizmemize yardımcı olacak. Ayrıca bu anlaşma sayesinde, çalışanlarımız inovasyonun ön saflarında yer alırken, son teknolojiyle müşterilerimizi değiştirip, dönüştürmeye devam edecek. Küresel ağımızın tüm imkanlarını kullanarak birlikte çalışacak ve değerlerimize ve kültürümüze sadık kalarak en son teknolojileri benimseyecek ve proaktif bir şekilde entegre edeceğiz. Teknoloji; yapay zekâ gibi alanlarda, insanların engelleri aşmalarına, fırsatları kucaklamalarına ve daha umut verici bir gelecek şekillendirmelerine yardımcı olma gücüne sahip. Yapay zekâ, insanların verimliliği artırmalarına, daha akıllı kararlar almalarına ve yenilikçi çözümler üretmelerine yardımcı oluyor. Sağlık sektöründen eğitime, ulaşımdan enerjiye kadar birçok alanda, yapay zeka teknolojisi insanlara büyük bir avantaj sağlıyor. Bu teknoloji, karmaşık sorunları çözmeye, verimliliği artırmaya ve iş süreçlerini optimize etmeye yönelik potansiyeliyle geleceğe yönelik umut verici fırsatlar sunuyor. Microsoft ile birlikte yapay zekâ alanında çalışmaktan heyecan duyuyor ve KPMG Türkiye olarak geleceği inşa etmemiz için sabırsızlanıyorum.” şeklinde konuştu.
Microsoft Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Satya Nadella ise açıklamasında, “Profesyonel hizmetler de dâhil olmak üzere her sektörün dönüşümüne yardımcı olmak için yeni nesil yapay zekâyı uygulamak için gerçek bir fırsatımız var. KPMG ile genişletilmiş ortaklığımız, Microsoft Cloud’daki yapay zekâ inovasyonunu KPMG’nin vergi, denetim ve danışmanlık uzmanlığıyla bir araya getirecek, böylelikle çalışanlarını güçlendirecek ve müşterileri için içgörüleri ortaya çıkarmasını sağlayacak.” dedi.
Bu büyük genişlemenin temelini oluşturan ve on yılı aşkın bir süreyi kapsayan iş birliği, KPMG firmalarının temel iş alanlarına aşağıdaki faydaları sunacak:
Denetim
KPMG, akıllı denetim platformu KPMG Clara aracılığıyla veri analitiği, yapay zekâ ve Azure Bilişsel Hizmetleri denetim sürecine dahil ederek yılda yüz binlerce denetim üzerinde çalışan 85 bin denetim profesyoneline, hem paydaşların hem de sermaye piyasalarının yararına olacak şekilde denetimin daha yüksek riskli alanlarına, sektöre özgü risklere ve zorluklara daha yakından odaklanma imkânı verecek. Bu entegrasyon aynı zamanda KPMG profesyonelleri ve müşterileri için yeni pazar fırsatlarının da önünü açıyor. Örneğin, Microsoft Fabric’in entegrasyonu sayesinde KPMG ekipleri, müşteri verilerini toplamak yerine doğrudan bu verilere ulaşabilecek ve bu da KPMG profesyonellerinin denetimleri daha gerçek zamanlı olarak gerçekleştirebilmelerine yardımcı olacak önemli bir bileşen olacak.
Vergi
Azure OpenAI Hizmeti ve Microsoft Fabric’in KPMG’nin platform çözümü olan KPMG Digital Gateway’e entegre edilmesi, müşterilerin KPMG vergi ve hukuk teknolojilerinin tamamına erişimini sağlayacak ve verilerine daha entegre ve şeffaf erişim elde etmelerine ve vergi işlevlerinde daha bütünsel bir yönetim yaklaşımı benimsemelerine olanak tanıyacak. Bu durum çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) verilerini analiz etmeye, veri kalıpları oluşturmaya ve ESG vergi şeffaflığı raporları hazırlamaya yardımcı olan Azure OpenAI Hizmeti kullanılarak ortaklaşa geliştirilen bir yapay zekâ çözümü ile bir süre önce gösterilmişti. Ayrıca KPMG firmaları, vergi uzmanlarının daha verimli olmalarına yardımcı olacak yeni müşteri hizmetleri modelleri oluşturmak için üretici yapay zekâ destekli bir “sanal asistan” kullanacak. Bu asistan, ürün deneyiminin geliştirilmesine ve karmaşık vergi yasaları için bilgi yönetimi gibi gelir getirici fırsatların elde edilmesine de yardımcı olacak.
Danışmanlık
Microsoft Azure üzerinde yapay zekâ destekli bir uygulama ve bilgi platformu geliştirmek, müşteriler için özel çözümlerin oluşturulmasını hızlandıracak, rekabet avantajlarını ve kârlılıklarını artırmaya yardımcı olurken, etik ve güvenliği hizmetlerin merkezine oturtacak. Devam eden bu iş birliğinin faydaları ve süregelen başarısı Coca-Cola EuroPacific Partners (CCEP) ile ortak bir çalışmada da görülüyor. CCEP Bilgi İşlem Müdürü Peter Brickley açıklamasında, “KPMG ve Microsoft, Coca-Cola EuroPacific Partners ile Azure platformunda üretken yapay zekâ kullanarak arka ofis verimliliğinde iyileştirmelere öncülük eden yenilikçi kullanım örnekleri üzerinde çalışıyor. Bu yeni teknolojiyi kullanarak kuruluşumuzu geleceğe hazırlayacak, çalışan deneyimimizi geliştirecek ve küresel olarak büyüme hedeflerimizi destekleyeceğiz.” diyor.
Fark Oluşturuyor
KPMG profesyonelleri, işletmelere ESG gündemlerinde destek olmak için Microsoft ile birlikte çalışacak. Her ikisinin de merkezinde Sürdürülebilirlik için Microsoft Bulut ve Microsoft Azure bulunan KPMG Circularity Tracker ile ESG ve iklim veri yönetimi ve analitik çözümünün başarısından faydalanan ortak ekipler, müşterilere veri kaynaklarını birleştirmelerine, gerçek zamanlı katma değerli kararlar almalarına yardımcı olmak için gerekli girdilerden yararlanmalarına ve sürdürülebilirlik taahhütlerini yerine getirmelerine yardımcı olmaya devam edecek.
Buna ek olarak, anlaşmanın ticari beklentilerini geliştirmek için KPMG ve Microsoft, dünya çapında sosyal ve toplumsal etki yaratmak amacıyla birlikte çalışabilecekleri ortak fırsatları araştırmaya ve bunlara katılmaya devam edecek. Bunlar arasında şu anda UNESCO küresel eğitim koalisyonu ve 2030 yılına kadar 10 milyon yoksul gencin eğitim, istihdam ve girişimcilik fırsatları yoluyla ekonomik olarak güçlendirilmesine yardımcı olmayı amaçlayan KPMG 10×30 stratejisi yer alıyor. Şirketler ayrıca KPMG ve Microsoft’un kurucuları arasında yer aldığı Karbon Çağrısı aracılığıyla da karbon muhasebesinin güvenilirliğini artırmak için birlikte çalışmaya devam edecek.